Er skytjenestene grønne?
Datasentre står bak stadig større CO₂-utslipp – men kan vi lagre dataene våre på en bærekraftig måte? Virtualisering og bruk av fornybar energi hjelper de store skyleverandørene med å redusere miljøbelastningen. Likevel vil datasenterindustrien alene kunne stå for 2,5 milliarder tonn CO₂-utslipp innen 2030. Hvilke valg må vi som forbrukere og selskaper ta for å sikre en mer bærekraftig digital fremtid? (Denne ingressen er AI-generert med artikkelen som input).
Lagrer du dataene dine bærekraftig? Å komme fram til et svar på det spørsmålet tar litt tid. Vi må nesten starte med litt historikk og forutsetninger. Hva skal til i utgangspunktet for at uviklingen skal gå i riktig retning?
Virtualiseringsteknologier er (og har vært) avgjørende for at infrastrukturen i datasentrene skal være så effektiv og kompakt som mulig. Virtualisering har vært anvendt i ulike former helt siden stormaskinenes tid, og har blitt utviklet i takt med behovene i de store datasentrene.
Alle ledende leverandører av skyplattformer baserer seg mest mulig på fornybar energi for å drive (og kjøle) datahallene. Amazon rapportere at 90% av energien som driver AWS kommer fra fornybare kilder. Mens Google sier 64% for GCS.
Datasentrenes konstruksjon og interaksjon med omgivelsene og den lokale energidistribusjonen påvirker energiforbruket i stor grad.
Smart programvare som styrer eksekveringen av applikasjoner og organiserer datalagring har en svært stor innvirkning på energiforbruket. F.eks riktig skalering av server-klynger i forhold til workloads.
Slik forsøker leverandørene å minimere negativ påvirkning på miljøet ved å redusere forbruk av vann og strøm, samt redusere alle typer negative utslipp og forurensinger.
Og de gjør det bra! De store skyleverandørene har hårete mål og de kan dokumentere resultater. Men likevel bør verken vi som forbrukere, eller skyleverandørene, være fornøyd. Hvorfor ikke?
Det handler rett og slett om omfanget. Hvis utviklingen fortsetter vil datasenterindustrien stå for hele 2,5 milliarder tonn CO2-utslipp i 2030 (i følge Morgan Stanley).
Analyseselskapene er litt uenige om hvor stor andel av de globale CO2-utslippene datasenterene står for, men anslagene ligger mellom 2,7% og 3,5% i 2023. Det vil si at datasenterindustrien globalt allerede har passert både shipping og luftfart. Det finnes utallige rapporter og kilder til dette, du kan f.eks se på denne fra 8billiontrees.com. Jeg må ta forbehold om eventuelle feil eller diskuterbare påstander framsatt i nettstedene jeg lenker til, men trenden er ganske klar, og tallene ganske samstemte i de ulike rapportene.
Så hva blir konklusjonen? Er digitaliseringen alltid bærekraftig? Jeg tenker i utgangspunktet ja! Digitalisering og overgang til fornybar industri er to absolutte forutsetninger for en bærekraftig utvikling.
Hva som er akseptable nivåer for utslipp og energiforbruk nasjonalt og globalt vil jeg overlate til politikere og selskaper som er eksperter på analyse.
I det daglige er det hvert enkelt selskap og hver enkelt forbruker som må stille de riktige spørsmålene til hvordan vi lever med vårt digitale forbruk, og hvilke krav vi stiller til våre digitale leverandører.
Elementer å adressere for å holde kontroll på "digitalt forbruk" og CO2-utslipp er f.eks: design, koding, retention-tider, konsolidering, backupteknologi, bruksmønster, applikasjoner etc.
Dette trengs det retningslinjer og metodikk for. Det kommer det artikler om.
Les også disse innleggene:
Øvelse gjør mester - men vi må skynde oss,
Bærekraft og digitalisering