Om meg

Hvem er jeg? 

En nysgjerrig og vitebejærlig teknolog med kunnskap og erfaring fra store deler av verdikjeden i IT-bransjen. Min yrkeskarriere spenner fra det globale IT-industrieventyret Tandberg Data på 90-tallet, til bærekraftig digital transformasjon med Itera på 2020-tallet. Sjekk LinkedIn-profilen min. Der er alt oppsummert

Hvorfor heter bloggen Next Practice?

Fordi AI har satt den digitale transformasjonen på speed, og IT har blitt en faktor som påvirker både global politikk og det grønne skiftet.

Digitaliseringen av alle sider og aspekter av samfunnet har eskalert digital sikkerhet fra å være et teknologisk fagområde til å bli et geopolitisk strategisk tema.

Overgang fra håndfaste plattformer i det lokale datarommet til superskalerbare skytjenester endrer måten vi tilnærmer oss prosessene på.

Dette rokker virkelig ved Best Practice-begrepet, og gjør det utfordrende å bruke eksisterende metodikk for å styre morgendagens utfordringer.

Derfor navnet Next Practice. Jeg forsøker å se inn i krystallkula, men er samtidig overbevist om at historien kan fortelle noe om hvordan fremtiden vil se ut.

I bloggen deler jeg mine tanker og refleksjoner over et uoversiktlig, men spennende, IT-landskap.

Tekstene er mine egne, med mindre jeg har merket de som AI-genererte, eller henviser tydelig til eksterne kilder.

En kort (jobb)historie om meg selv

(23.10.2024)

Tidlig interesse
Av alle tekniske saker som kunne vekke interesse hos en oppvoksende gutt var det ting som førte strøm som fascinerte meg. Elektronikk og mikroprosessorer med tilhørende kodeinstruksjoner ble hovedingrediensene i mine studier. Jeg hadde lite peiling på mekanikk og snekring, men kunne du sette spenning på det, så ble jeg interessert. Dette førte altså til en master i Electrical and Electronic Engineering, og jobb i Tandberg Data som nyutdannet siv.ing.

Fantastiske arbeidsplasser
Det som skjedde i Tandbergs Data sine fabrikklokaler i Maridalen etter radiofabrikkens konkurs er ikke så godt kjent. Men her ble det utviklet, produsert og eksportert datautstyr i stor skala over en 20-års periode. Jeg ser med stor glede tilbake på tiden som utviklingsingeniør i Tandberg Data. Ikke bare var det faglig sett et eldorado for en nyutdannet ingeniør, men det var også en svært lærerik erfaring å få jobbe med store internasjonale kunder gjennom Tandberg Datas datterselskaper rundt om i verden. Tandberg Datas største kunde var IBM. Det ble mange interessante turer til USA på kundebesøk, konferanser og messer. Mest spennende var det de gangene jeg måtte på "brannutrykning" til IBMs fabrikker for å fikse bugs i et av våre produkter hos "Big Blue".

Dessverre måtte Tandberg Data gi tapt for nye teknologier og sterk internasjonal konkurranse. For min egen del hadde perioden i Tandberg Data vekket interessen for salg og markedsføring av teknologi. Min neste jobb, etter 10 år i Tandberg Data, ble dermed som produksjef for servere og lagring i Hewlett-Packard Norge, og deretter markedsjef for dataromsprodukter i Dell Norge. Mitt forhold til USA ble ennå sterkere befestet. Engasjementene i HP og Dell varte tilsammen i 10 år.

Jeg kom på en måte tilbake til det norske IT-markedet og fikk beina godt plantet på jorda igjen da jeg startet i Itera Networks i 2011. Med eget datasenter og egen konsulentavdeling kunne vi forsyne kundene med absolutt alt de hadde behov for innen IKT. Perfekt for en litt nerdete selger å kunne involvere seg i løsningsbeskrivelser og kontrakter om alt fra nettverkstrafikk og arbeidsflater til programvareutvikling. 

Itera ASA har vært gjennom en kontinuerlig utvikling og tilpasning til markedet og ny teknologi gjennom de årene jeg har jobbet der. Itera er nå et fullt skalert konsulenthus for bærekraftig digital transformasjon. Jeg tror knapt jeg kunne vært heldigere med arbeidsgiver enn dette.

Gode erfaringer og gode reslutater
Jobben i Tandberg Data formet mitt forhold til kvalitet. Det kan du lese om i blogginnlegget "Vet du hva kvalitet er?".
I en produksjonsbedrift er det èn ting som gjelder: produksjonslinjen kan aldri stoppe! Oppstod det et problem som kunne forsinke leveransen til f.eks IBM ble alle kluter satt til, og ingen gav seg før produksjonslinjen var oppe igjen. 

Som produkt/markedsjef i HP og Dell ble jeg innviet både i amerikansk bedriftskultur og i det norske IT-markedet. Fascinerende var det å oppleve musklene til de store amerikanske produsentene. Tilgangen til informasjon og markedføringsmidler føltes nærmest uendelig, og gav de norske organisasjonene krefter og mot til å gå høyt ut i markedet for overbevise kundene. Men også salgsstyrken og IT-pressen skulle overbevises. Det ga meg en erfaring med kommunikasjon og presentasjoner som jeg ikke ville vært foruten, og har dratt stor nytte av siden.

I Itera ble ringen på en måte sluttet ved at jeg måtte ansvar for kundene og deres utvikling både innenfor IT-drift og konsulenttjenester. Itera (og andre norske IT-konsulenter) lever av å bevise overfor kundene at de bidrar til effektivisering og lønnsomhet. Og det skjer uten den massive støtten til materiell og metodikk som de store internasjonale selskapene kan tilby sine lokale landskontorer. Norske IT-selskaper står på egne ben! Jeg er stolt av Itera og stolt over jobben min i Itera. En direkte kobling til erfaringene fra Itera kan du lese om i flere av blogginnleggene mine.